Jurnalist vs blogger – relaţie de complementaritate sau opoziţie?

În anul 2009 a avut loc Ro New Media, eveniment la care au participat atât bloggeri, cât şi jurnalişti. Au fost emise păreri de ambele tabere, dar şi acuze, în mare parte îndreptate către jurnalişti. Puteţi vedea aici mai multe păreri.

Există de multă vreme o luptă dusă între jurnalişti şi bloggeri, dar sunt ei oare atât de diferiţi sau se completează unii pe alţii? Asemănarea dintre jurnalişti şi bloggeri este aceea că şi unii şi alţii scriu pentru acelaşi public şi au acelaşi scop, de a informa publicul într-un mod corect.

Diferenţa dintre ei o reprezintă faptul că jurnaliştii au făcut o şcoală de specialitate, pe când bloggerii nu. Jurnalismul este o profesie, iar bloggingul o ocupatie. Acest lucru nu înseamnă neaparat că toţi au experienţă mai multă decât bloggerii şi nici că de la acest lucru apar conflicte între ei. O altă diferenţă este aceea ca jurnaliştii au standarde mai clare decât bloggerii.

2567469865_df9540bb12

Conflictele au apărut de la faptul că jurnaliştii, după spusele bloggerilor, preiau unele ştiri de la ei şi le postează ca şi cum le-ar aparţine, fără să indice sursa de unde au preluat ştirea. O altă problemă este faptul că mulţi jurnalişti au început să îşi facă bloguri şi să le promoveze pe portalurile de ştiri la care lucrează, profitând astfel de notorietatea trustului pentru a-şi face reclamă, lucru imposibil pentru un blogger, care ia toată munca de la zero şi se luptă pentru a deveni cunoscut.

the_blog_medium

De partea cealaltă, jurnaliştii consideră despre bloggeri că îşi permit să arunce cu noroi în oricine şi să înjure foarte mult, cer anumite favoruri pentru a nu scrie urât despre cineva. Ei spun, totodată, că singurele bloguri de valoare sunt cele ale vedetelor, în rest toate sunt necunoscute. Puteţi citi aici despre acest lucru.

După spusele lui Petrişor Obae, blogger, “între bloggeri şi jurnalişti nu ar trebui să existe conflicte.” Ele există, totuşi. Jurnaliştii şi bloggerii ar putea să lucreze foarte bine împreună, dar acest lucru se va întampla doar dacă îsi vor rezolva conflictele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s