Why Crowd Sourcing?

Dacă într-o postare anterioară am vorbit despre Tribe Sourcing, am decis ca în aceasta să vorbesc despre Crowd Sourcing. Deşi aceste două concepte par asemănătoare,  asemănarea pornind chiar de la denumire, tribe însemnând trib, iar crowd mulţime, ele sunt totuşi diferite. Tastând pe google termenul Crowd Sourcing, vom primi peste 30 milioane de rezultate, dar în această postare, voi încerca explicarea pe scurt a acestui concept în mult mai puţine cuvinte.

Crowdsourcing

Iniţial, termenul provenea de la crowd+outsourcing, fiind folosit prima dată de către jurnalistul Jeff Howe (publicaţia Wired), în anul 2006.  Pe scurt, termenul de Crowd Sourcing reprezintă externalizarea către public, dar, definit într-un sens mai larg, el este o modalitate prin care o anumită companie pasează munca ce trebuia efectuată de către o persoană din interiorul organizaţiei, către un grup nedefinit de oameni sau o comunitate (experţi, amatori, etc).

Este posibil ca definiţia să pară mai greu de înţeles, astfel voi da un exemplu, care este şi cel mai convingător, şi anume Wikipedia. Site-ul “Wikipedia” a apărut în anul 2001 ca o completă enciclopedie, în care toată lumea putea să posteze informaţii relevante. Astfel, fiecare persoană putea să contribuie la dezvoltarea acestei enciclopedii, alăturându-se efectului de Crowd Sourcing.

Un alt brand care foloseşte Crowd Sourcing-ul este YouTube. O parte din utilizatorii YouTube sunt şi creatori de conţinut, ei contribuie la mărirea numărului de materiale video de pe site, fără a primi ceva în schimb. Mai multe informaţii despre conceptul de Crowd Sourcing, dar şi exemple de alte branduri care folosesc această tehnică, puteţi găsi aici sau aici.

99designs-crowdsource

Pe piaţa internaţională, acest concept există de peste 10 ani, dar în România a apărut în ultimii 3 ani. În videoclipul următor puteţi vedea mai multe informaţii despre Crowd Sourcing , provenite chiar de la fondatorul termenului, Jeff Howe:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s